Αρχική
Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ. - βιβλιοθήκη - εργαστήρια τέχνης - επικοινωνία - links - μουσικά εργαστήρια - θέατρο "Δ. Κιντής" - αναψυκτήριο
Προβολή Προηγούμενων Ετών
ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Μαθαίνουμε διαδικτυακά ψηφιακές δεξιότητες & εφαρμογές
  
Το Εργαστήρι Ζωγραφικής βγαίνει για «μάθημα» στην πόλη!
Μία «ανατρεπτική» παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Ηλιούπολη, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Ενηλίκων του Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ., οι οποίοι μεταμόρφωσαν 16  ΚΑΦΑΟ σε έργα τέχνης! 

Η κα Γιούλη Γκικοπούλου, εικαστικός και δασκάλα του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, εμπνεύστηκε από το επιτυχημένο πρόγραμμα «Outside the box», που ξεκίνησε στο Τορόντο το 2013, και σχεδίασε ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο, με θέμα την  παραγωγή τέχνης σε δημόσιο χώρο, με απώτερο σκοπό την εφαρμογή των έργων των μαθητών στα ΚΑΦΑΟ της πόλης μας. ΚΑΦΑΟ είναι όλα εκείνα τα γκρίζα κουβούκλια του ΟΤΕ με τα χιλιάδες καλώδια, τα οποία βρίσκονται σε κάθε γειτονιά της πόλης, οι λεγόμενοι «καλωδιοκατανεμητές».

Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη του Εργαστηρίου Ζωγραφικής και στο πλαίσιο του ταχύρρυθμου σεμιναρίου «Installation – Street Art», που υλοποίησαν η κα Γιούλη Γκικοπούλου και η συνάδελφός της, η εικαστικός κα Αναστασία Παπαδημητρίου, οι μαθητές μελέτησαν τα κινήματα του 20ου αιώνα (εξπρεσιονισμός, κυβισμός, κονστρουκτιβισμός, bauhaus, op art, pop art κ.ά.), πειραματίστηκαν με διάφορες τεχνικές, όπως  ζωγραφική με ακρυλικό, με σπρέι, κολλάζ και stencil, και δημιούργησαν πρωτότυπες μακέτες για τα ΚΑΦΑΟ.

Στη συνέχεια, οι μακέτες έλαβαν την έγκριση από το αρμόδιο τμήμα του ΟΤΕ και ο Δήμος Ηλιούπολης ανέλαβε το κόστος των υλικών αλλά και της ειδικής υδροφοβικής επίστρωσης anti-tagging, ώστε να προστατευθούν τα έργα από τυχόν βανδαλισμούς.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ύστερα από πολλές αναβολές,  λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν επικρατήσει εξαιτίας του Covid-19, και χωρίς τον προγραμματισμένο εορταστικό και μαζικό χαρακτήρα της εκδήλωσης,  αλλά με πολλή δημιουργική διάθεση και εντατική δουλειά εκ μέρους των μαθητών και των δύο δασκάλων τους, δημιουργήθηκε μία πρωτότυπη «εικαστική» διαδρομή μέσα στην πόλη, αποσπώντας τα ενθουσιώδη σχόλια των περαστικών.

Συγκεκριμένα,  φιλοτεχνήθηκαν, υπό την καθοδήγηση της κας Γκικοπούλου, τα ΚΑΦΑΟ στις οδούς: 
 1. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, το έργο του Στάθη Χουλιάρα, με τίτλο «Ο προσκυνητής»
 2. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, το έργο της Μαρία Καλαϊτζή, με τίτλο «Το αεί τώρα»
 3. Λεωφ. Ελευθ. Βενιζέλου, το έργο του Φώτη Κοντοδήμα, με τίτλο «Ηλιόφωτο»
 4. Λεωφ. Ελευθ. Βενιζέλου, το έργο του Φώτη Κοντοδήμα, με τίτλο «Αναζητώντας τον Σεζάν»
 5. Λεωφ. Ειρήνης, το έργο της Ελένης Πατεράκη, με τίτλο «Venezia»
 6. Λεωφ. Ειρήνης, το έργο της Δώρας Παπαχριστοπούλου, με τίτλο «Δίλημμα»
 7. Λεωφ. Ειρήνης, το έργο της Νότας Καστελάνου, με τίτλο «Μετά…Φως»
 8. Πλατεία 25ης Μαρτίου, το έργο της Στέλλας Νάτση, με τίτλο «Εν γεωμετρία»
 9. Λεωφ. Πρωτόπαππα, το έργο της Νίνας Ραρρή, με τίτλο «Καλπάζοντας προς την ελευθερία»
 10. Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου, το έργο της Φραγκίσκας Φρέρη, με τίτλο «Η φυγή»
 11. Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου, το έργο της Έφης Κρικώνη, με τίτλο «Κόκκινο»
 12. Βύρωνος, το έργο της Παναγιώτας Γελινιάτη, με τίτλο «Στην Πανσέληνο»
 13. Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα, το έργο της Δέσποινας Βρουβάκη, με τίτλο «Ευτοπία»
Επίσης,  φιλοτεχνήθηκαν, υπό την καθοδήγηση της κας Παπαδημητρίου, τα ΚΑΦΑΟ στις οδούς:
 1. Λεωφ. Πρωτόπαππα, το έργο της Φρόσως Κουτρή, άτιτλο
 2. Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα, το έργο της Παναγιώτας Κώστα, άτιτλο
 3. Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα, το έργο της Ευτυχίας Γεωργάκη, με τίτλο «Γέννεσις»
Η εικαστική αυτή παρέμβαση αποτελεί μέρος της παράδοσης των Εργαστηρίων Τέχνης του Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ., που σταθερά προσπαθούν να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης και να προσφέρουν στα μέλη τους, μέσα από υψηλής ποιότητας κύκλους δημιουργικής απασχόλησης, πλούσιες θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις και κυρίως τη χαρά του πειραματισμού και της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τέλος πρέπει να εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στον ΟΤΕ και στα αρμόδια στελέχη του,  για την  άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της δράσης.


Ο Πρόεδρος
 
Δημήτρης Πανταζόπουλος 
 Login   powered by suntech s.a.